معرفی مقیاس های پرسشنامه چند محوری میلون ۳
MMCI-III در مجموع ۲۴ مقیاس بالینی و ۴ شاخص روایی دارد. از مجموع این ۲۴ مقیاس، ۱۴ مقیاس آن به سنجش اختلالات شخصیت بر اساس محور دو DSM-IV می پردازند و ۱۰ مقیاس دیگر نشانگان بالینی را بر اساس محور یک می سنجند.
الگوهای بالینی شخصیت
معرفی مقیاس های پرسشنامه چند محوری میلون ۳:
مقیاس ۱- شخصیت اسکیزوئید: این مقیاس ۱۶ ماده دارد که تیپ منفعل- منزوی از تیپ شناسی میلون را بازنمایی می کند. محتوای ماده ها، مرتبط با انزوا، عدم احساس لذت، انزوای رفتاری، اجتناب از روابط نزدیک، سرکوب عواطف، رفتارهای دون نگرانه و احساس پوچی، غیر مسئول بودن و ترجیح دادن تنهایی می باشد. افراد مبتلا به این اختلال شخصیت با فقدان تمایل و ناتوانی در لذت بردن یا احساس درد مشخص می شوند. آنها سرد و غیر اجتماعی بوده و نیازهای عاطفی آنها اندک است.
مقیاس ۲A – شخصیت اجتنابی: این مقیاس با ۱۶ ماده مشخص می شود که تیپ فعال- منزوی از تیپ شناسی میلون را معرفی می کند. هر چند که این افراد به اندازه افراد دارای اختلال شخصیت اسکیزوئید منزوی هستند اما به تماس با دیگران رغبت نشان می دهند و اگر اطمینان یابند که مورد اذیت و آزار دیگران قرار نمی گیرند و دیگران از آنها انتقاد نخواهند کرد مایل به یافتن دوستان جدید برای خود هستند. انزوای آنها ناشی از ترس از انتقاد و تمسخر از جانب دیگران است.
مقیاس ۲B –شخصیت افسرده: این مقیاس ۱۵ ماده دارد و جنبه هایی از تیپ منفعل- منزوی از تیپ شناسی میلون را منعکس می کند. این مقیاس برای ارزیابی سبک شخصیت افسرده ساخته شده که گفته می شود مستقل از افسردگی بالینی وجود دارد. هر چند که با اسکیزوئید و دوری گزین در بسیاری از جنبه ها از جمله ناتوانی در لذت بردن، ناشاد بودن و غمگینی شباهت دارد اما افراد مبتلا به اختلال شخصیت افسرده احساس ناتوانی قابل توجهی در کسب مجدد لذت دارند.
مقیاس ۳ – شخصیت وابسته: این مقیاس ۱۶ ماده دارد و جنبه هایی از تیپ منفعل- وابسته در تیپ شناسی میلون را ارزیابی می کند. افرادی که در این مقیاس نمره بالا می آورند افرادی هستند که برای حمایت، ایمنی و راهنمایی، به دیگران متکی هستند و به شکل کنفعلانه منتظرند که دیگران راه را به آنها نشان دهند.
مقیاس ۴- شخصیت نمایشی: این مقیاس ۱۷ ماده دارد و جنبه هایی از تیپ فعال- وابسته در تیپ شناسی میلون را معرفی می کند. افرادی که در این مقیاس نمرات بالا می گیرند هر چند در اتکا به دیگران مانند افراد دارای اختلال شخصیت وابسته هستند ولی فعال بوده و معمولا برای به دست آوردن احترام و محبت از طرف دیگران، مهارت های اجتماعی خوبی را از خود نشان می دهند و در عین حال دارای یک ترس پنهان از خود مختاری و مستقل عمل کردن هستند.
مقیاس ۵- شخصیت خود شیفته: این مقیاس ۲۴ ماده دارد و از جنبه هایی از تیپ منفعل- مستقل در تیپ شناسی میلون را می سنجد. افرادی که در این مقیاس نمره بالا می گیرند افرادی هستند که بیش از حد به خودشان ارزش می دهند و از خود راضی، متکبر و مغرور هستند خود را ذیحق دانسته و به شکل خود محورانه ای به خود مشغولند و اگر کسر شأن خود ندانند ، در تعاملات اجتماعی شرکت می کنند. برای رسیدن به مقصود خود می توانند خاضعانه و مطیع نیز باشند.
مقیاس ۶A – شخصیت ضد اجتماعی: این مقیاس ۱۷ ماده دارد و جنبه هایی از تیپ فعال- مستقل میلون را می سنجد. این افراد رفتاری تهدید آمیز دارند. قوانین و مقررات اجتماعی را برای رسیدن به اهدافشان زیر پا می گذارند. ابایی از دروغگویی ، دورویی و استثمار دیگران ندارند و مرتکب جرم و جنایت در دنیا می شوند. به نظر آنها دیگران باعث رنجش انها شده و در نتیجه آنها را به انتقام واداشته اند.
مقیاس ۶B – شخصیت آزارگر: این مقیاس ۲۰ ماده دارد و تیپ فعال- ناموفق از تیپ شناسی میلون را می سنجد و نام دیگر آن، اختلال شخصیت پرخاشگر است. این افراد به شیوه ای خشن و با رفتار قدرت طلبانه، دیگران را مورد پرخاشگری کلامی و رفتاری قرار می دهند و به راحتی حقوق دیگران را ضایع می کنند احساسات آنها را جریحه دار می سازند.
مقیاس ۷- شخصیت اجباری: این مقیاس ۱۷ ماده دارد و تیپ منفعل- دو سوگرا از تیپ شناسی میلون را می سنجد. محتوای ماده ها مرتبط با رفتار کمال گرایانه و منظم، بی حوصلگی، رفتار مطیع مآبانه، سرکوب عواطف، خشکی و تعصب می باشد. این افراد با احساس کنترل و کمال گرایی، تقاضاهای بالالیی از خود و دیگران دارند. هرچند که آنها ظاهرا همرنگ و مطیع هستند اما ناراحت و رنجورند.
مقیاس ۸A – شخصیت منفی گرا: این مقیاس که به آن اختلال شخصیت منفعل- پرخاشگر نیز گفته می شود ۱۶ ماده دارد که به ارزیابی تیپ فعال – دو سوگرا در تیپ شناسی میلون می پردازد. افرادی که در این مقیاس نمره بالا می گیرند افرادی هستند که بین اعتنا و بی اعتنایی نسبت به دیگران دو دل هستند و گاهی در حالی که نزاع های درونی آنها به موازات هم است به شکل غیر معمول دچار خشم و لجبازی شده که با دوره هایی از گناه و شرمساری همراه است.
مقیاس ۸B – شخصیت خود ناکام ساز: این مقیاس ۱۵ ماده دارد و در تیپ شناسی میلون، تیپ منفعل- ناراضی را می سنجد. این افراد با تملق و خود ایثارگری خود را در موقعیت هایی قرار می دهند که مورد استثمار قرار گیرند. آنها ناراحتی ها و شرمساری هایی را نقل می کنند که ظاهرا لایق آنها بوده اند. این افراد به دیگران اجازه می دهند از آنها بهره کشی کنند.
الگوهای بالینی شدید شخصیت
مقیاسS- شخصیت اسکیزوتایپی: این مقیاس ۱۶ ماده دارد و آسیب ساختاری شدیدتر را می سنجد. محتوای ماده ها مربوط به آسیب شناسی، ایده های تأثیر ، انزوای بین فردی و ترجیح انزوای اجتماعی ، رفتارهای وابسته و احساس کم رویی می باشد. افرادی که در این مقیاس نمرات بالا می گیرند افرادی هستند که از نظر هیجانی ملایم، با عاطفه ، سطحی یا با سک حالت احتیاط توأم نگرانی می باشند.اسکیزوتایپ ها معمولا از نظر اجتماعی منزوی هستند و دلبستگی به روابط اجتماعی ندارند. بنابر این در حاشیه جامعه با اندک دلبستگی یا هیچ گونه دلبستگی شخصی باقی می مانند. فرایند تفکر آنها ممکن است مماسی، بی ربط یا درهم باشند. آنها اغلب غرق در افکارشان هستند و عقیده بر این است که این افراد مستعد ابتلا به اسکیزوفرنی هستند.
مقیاسC- شخصیت مرزی: این مقیاس ۱۶ ماده دارد و محتوای ماده ها مرتبط با خلق بی ثبات، خشم ، رفتار و واکنش های جنجالی، رفتارهای جویای وابستگی، خلق و روابط بی ثبات می باشد. افرادی که شخصیت مرزی دارند به نسبت های گوناگون متزلزل در احساسات ، بداخلاق، ناراحت، مضطرب و افسرده هستند و گاه گاهی احساسات متناقضی از خود نشان می دهند. این افراد سابقه رفتارهای تکانشی و نیازهای شدید وابستگی به همراه ترس از ترک نشان می دهند. به نظر می رسد آنها فاقد یک احساس روشن از هویت خود هستند به طوری که دایم جویای
تأیید و توجه هستند.
مقیاسP- شخصیت پارانوئید: این مقیاس ۱۷ ماده دارد و محتوای ماده ها مربوط به ایده های کنترل یا نفوذ ، حساسیت و گوش بزنگی در مورد اذیت و آزار، باورهای هذیانی، شکوه و شکایت و حالت تدافعی می باشند. این افراد در احساسات و الگوی فکری خود محبوس هستند به شکل تدافعی، بد گمان و ظنین هستندو اغلب افرادی که شخصیت پارانوئید دارند فکر می کنند که دیگران در تلاش برای کنترل یا نفوذ بر آنها به شیوه های بد خواهانه هستند. منشی آزار دهنده، تحریک پذیر، خشن و کند دارند. افکارشان خشک است و از فرافکنی به عنوان اصلی ترین مکانیسم دفاعی شان استفاده می کنند.
نشانگان بالینی
مقیاس A- اختلال اضطراب: این مقیاس ۱۴ ماده دارد و نشانه های اضطراب تعمیم یافته را می سنجد و محتوای ماده ها راجع به تنش عصبی، گریه، دودلی، نگرانی و شکایت های بدنی است.
مقیاس H- اختلال شبه جسمی: این مقیاس ۱۲ ماده دارد و نشانه های اضطراب را می سنجد که ممکن است به نشانه های حسمی و بدنی مربوط جابجا شده باشند. محتوای ماده ها مرتبط با شکایت های بدنی نامعلوم ، نگرانی، گریه، تردید و دودلی و خستگی است.
مقیاسN- دوقطبی: اختلال مانیک: این مقیاس ۱۳ ماده دارد و هیپومان و برخی علایم مانیک شدیدتر را می سنجد. مقیاس شامل ماده هایی راجع به پرش افکار، انرژی زیاد، تکانشی بودن ، عزت نفس افزایش یافته، احساس بزرگ منشی و فعالیت زیاد می باشد.
مقیاس D- اختلال افسرده خویی : این مقیاس ۱۴ ماده دارد و فسردگی با دوره ۲ سال یا بیشتر را می سنجد. بیماران افسرده خو قادر به ادامه یا انجام کارهای روزمره، علیرغم خلق افسرده شان می باشند. محتوای ماده ها ، بی احساسی، احساس دلسردی و فقدان انرژی ، دوره های گریه ، زاری، شناخت های تنفر آمیز و احساس گناه را منعکس می کند.
مقیاسB- وابستگی به الکل: این مقیاس ۱۵ ماده دارد که ۶ ماده آن مستقیما مرتبط با سوء استفاده از الکل است و ۹ ماده دیگر به طور غیر مستقیم مرتبط با باده نوشی است. این ماده ها شامل تکانشی بودن، دلیل تراشی ها، عدم رعایت هنجارهای اجتماعی، خودخواهی و پرخاشگری نسبت به اعضای خانواده می باشد.
مقیاسT- وابستگی به مواد: این مقیاس ۱۴ ماده دارد که محتوای آنها مربوط به سابقه ای از الگوی سوء مصرف مواد در گذشته و در حال حاضر است و همچنین مرتبط با گسستگی در روابط بین فردی و مشکلات کنترل تکانه می باشد. شش ماده، مستقیما سوء مصرف مواد را
مقیاس R – اختلال استرس پس از ضربه: مقیاس R یک مقیاس جدید است و در نسخه های قبلی MCMI نبوده، ۱۶ ماده دارد و محتوای ماده ها در رابطه با خاطرات دردناک، وحشت های شبانه، گزارش های از ترور و فلش بک ها می باشد.
نشانگان بالینی شدید
مقیاس SS- اختلال تفکر:این مقیاس ۱۷ ماده دارد و اختلال تفکر با ماهیتی سایکوتیک را می سنجد. محتوای ماده ها مرتبط با ایده های نفوذ، توهم ها، هذیان ها و افکار ناخواسته است. افرادی که در این مقیاس نمرات بالا می گیرند رفتارشان اغلب گوشه گیرانه است و اغلب عاطفه نامناسب نشان می دهند و گیج و واپس مانده به نظر می رسند. این افراد از هم گسیخته، آشفته و عجیب و غریب هستند. همچنین ممکن است توهم یا هذیان و یا هر دو را داشته باشند.
مقیاس CC- افسردگی اساسی: این مقیاس ۱۷ ماده دارد و محتوای ماده های آن در رابطه با افکار خودکشی، علایم شناختی و فیزیولوژیکی افسردگی، ناتوانی در عملکرد، احساس یاس و ناامیدی و عدم احساس لذت می باشد.
مقیاس PP- اختلال هذیانی: این مقیاس ۱۳ ماده دارد که محتوای آنها در رابطه با هذیان های بزرگ منشی و گزند و آسیب و گوش بزنگی بیش از حد می باشد. بیمارانی که در این مقیاس نمرات بالا می گیرند احتمالا تشخیص اختلال پارانوئید دریافت می کنند. آنها هذیانهای گزند و آسیب یا بزرگ منشی دارند و یک حالت تخاصم، گوش بزنگی بیش از حد و نگرانی بدبینانه در مورد رفتار مورد نظر یا دریافت شده دارند.
شاخص های روایی و سبک پاسخ
شاخص V- روایی: این شاخص شامل ۳ جمله نامحتمل است( مثلا در ده سال گذشته هیچ ماشینی را ندیده ام). اگر فرد به دو یا بیش از دو جمله از این جمله ها پاسخ مثبت داده باشد( یعنی گزینه بلی را علامت زده باشد)، آزمون معتبر نمی باشد و نمی توان نتایج نیمرخ را تفسیر کرد.
شاخص X- افشاگری: این شاخص بیمارانی را شناسایی می کند که حساسیت و دفاع بیش از حد دارند ( نمرات پایین در این مقیاس کسب می کنند)، یا کسانی که بسیار بی پرده و خود افشاگر، خود را می نمایانند ( نمرات بالا در این مقیاس کسب می کنند). این مقیاس هیچ سوالی ندارد و نمره خام این مقیاس از طریق جمع زدن نمرات ۱۱ مقیاس محاسبه می شود. این مقیاس تقریبا شبیه مقیاس K در MMPI-2 عمل می کند.
شاخص Y- جامعه پسندی: این شاخص به ارزیابی میزان تلاش پاسخ دهنده در مطلوب جلوه دادن خود می پردازد. نمره بالا در این شاخص نشان دهنده این است که آزمودنی تلاش کرده است خود را از نظر اخلاقی با فضیلت و از
نظر عاطفی با ثبات نشان دهد. تفسیر بالینی این مقیاس با نمرات BR بالاتر از ۷۴ آغاز می گردد. در نمرات BR بالاتر از ۷۴ اکثر بیماران در حال انکار مشکلات روان شناختی و شخصی هستند.
شاخص Z- بد جلوه دهی: نمره بالا در این شاخص نشان دهنده اغراق در مشکلات و علایم روان شناختی و تمایل به گزارش مشکلات بیشتر از آنچه واقعا ممکن است وجود داشته باشد، می باشد. نمرات برافراشته از نظر بالینی در این مقیاس، ممکن است القاء کننده التماس برای کمک، برافراشتگی عاطفی حاد یا اغراق در نشانه ها برای به دست آوردن نفع شخصی باشد. این مقیاس قابل قیاس با F در MMPI-2 می باشد.
معرفی مقیاس های پرسشنامه چند محوری میلون ۳